page-header

پتروشیمی، نفت و گاز

Visits: 197

نسل دیجیتال، تحول دیجیتال

در سالهای اخیر تاثیر تکنولوژی های دیجیتال در تمامی عرصه ­های بازار و صنعت مانند پتروشیمی دیجیتال، غیر قابل انکار می‌­باشد.

علیرغم مقاومت های اولیه صنایع نفت و گاز و حرکت آهسته ی آنها به سمت تکنولوژی های دیجیتال امروزه به نظر می رسد این صنایع نیز علاقه ی فراوانی برای تطبیق خود با تکنولوژی های دیجیتال ، رباتیک ، اینترنت اشیا، تجزیه و تحلیل کلان داده ها ،و حتی بلاک چین دارند که منجر به کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری و ایمنی می گردد.

تحول دیجیتال به مثابه تبدیل کرم ابریشم سازمان به پروانه است و نه تبدیل آن تنها به یک کرم  ابریشم سریعتر

طبق پیش بینی ها ، در سال 2025 حدود 75 درصد نیروی بازار کار را جوانانی تشکیل خواهند داد که بین سالهای 1980 و اوایل 2000 متولد شده اند و با عنوان نسل هزاره یا Millennials  شناخته می شوند.

این نسل انتظارات جدیدی از تکنولوژی، نحوه ی کار کردن ، مسئولیت پذیری ، همکاری و … را به همراه خود خواهد داشت . تاثیرات این نسل در زندگی امروزه نیز قابل مشاهده است که توانسته اند از تکنولوژی های دیجیتال جهت ایجاد کسب و کارهای جدید ، کاهش مصرف انرژی و آلایندگی و …استفاده نمایند  (به عنوان نمونه می توان به راه اندازی کسب وکارهای دیجیتال در صنعت حمل و نقل ، خدمات مسافرتی و هتل یابی، تولید، توزیع مواد غذایی و … اشاره نمود. ) بنابراین در صورت عدم تطبیق صنایع پتروشیمی و نفت و گاز با تکنولوژی های جدید و دیجیتال، بازار این صنعت برای نیروی کار نسل جدید نیز بدون جذابیت خواهد بود و امکان مواجهه با بحران نیروی انسانی نیز در آینده وجود خواهد داشت.

نکته مهم اینکه (تحول) پتروشیمی دیجیتال بیش از اینکه اهمیت فناورانه داشته باشد، یک موضوع و تغییر بالا به پایین فرهنگی، سازمانی و عملیاتی است که در یک صنعت، سازمان یا اکوسیستم اتفاق می افتد.

پتروشیمی دیجیتال

تجزیه و تحلیل پیشرفته، اهرم ارزش آفرین در صنعت پتروشیمی

در طول دو سال ،گذشته تجزیه و تحلیل پیشرفته و یادگیری نوآوری بدون مرز ماشینی باعث تغییر و تحول در عملکرد مالی و عملیات در صنعت پتروشیمی بوده است. صنعت پتروشیمی نیز دارای سابقه طولانی در بهبودهای عملیاتی و بهره وری است که این بهبود از جنبه عملیاتی میتواند شامل افزایش توان عملیاتی در واحدهای پلیمریزاسیون با بهبود قابلیت اهرم ارزش آفرین اطمینان در کمپرسورها و از جنبه های تجاری شامل بهبود در قیمت گذاری با توجه به تغییرات بازار باشد. با توجه به وجود حجم عظیمی از داده ها در صنعت پتروشیمی تجزیه و تحلیل پیشرفته میتواند به عنوان اهرم ارزش آفرین عمل کند و پتروشیمی هوشمند بسازد.

استفاده از تجزیه و تحلیل پیشرفته میتواند درآمد قبل از بهره مالیات و استهلاک (EBITDA) یک شرکت پتروشیمی را تا ۲۰٪ افزایش دهد.

جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها می­تواند دو حوزه قدرت برای صنایع در حوزه پتروشیمی دیجیتال ایجاد کند:

  • مقادیر قابل توجهی داده که از سنسورها و آنالایزرها جمع آوری و در دیتابیس ذخیره شده اند.
  • مهندسان و اپراتورهایی که به خوبی به زبان داده و بهینه سازی از طریق استفاده از فناوری های کنترل فرآیند مسلط هستند.

شرکت های پتروشیمی متعددی در سراسر دنیا شروع به استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها کرده اند:

پتروشیمی دیجیتال

سایک برای بهینه سازی تولید و کاهش ضایعات از تجزیه و تحلیل کلان داده و همزاد دیجیتال استفاده می­کند.

پتروشیمی دیجیتال

Exxonmobil  برای بهینه سازی عملیات پالایشگاه و زنجیره تامین کاهش هزینه ها و شبیه سازی از فناوری های همزاد دیجیتال یادگیری ماشین و تجزیه و تحلیل کلان داده استفاده میکند.

پتروشیمی دیجیتال

از همزادهای دیجیتال و تجزیه و تحلیل کلان داده برای بهینه سازی فرآیندهای تولید و از تجزیه و تحلیل کلان داده برای بهینه سازی عملیات زنجیره تامین و بهبود کارایی لجستیک استفاده میکند.

پتروشیمی دیجیتال

از همزادهای دیجیتال برای بهینه سازی فرآیندهای تولید خود و از تجزیه و تحلیل کلان داده ها برای بهینه سازی عملیات زنجیره تامین خود استفاده میکند.

پتروشیمی دیجیتال

ساسول از فناوری­ های همزاد دیجیتال تجزیه و تحلیل کلان داده و یادگیری ماشین برای بهینه سازی عملیات و فرایندهای تولید استفاده می­کند.

پتروشیمی دیجیتال
پتروشیمی دیجیتال
اینترنت اشیا

تجزیه و تحلیل پیشرفته در صنعت پتروشیمی در چهار حوزه ارزش افزوده ایجاد میکند:

  • افزایش سود ( درهرساعت):

شرکت ها می­توانند با بهینه سازی تولید،  توان عملیاتی و بهره وری انرژی میزان سود کسب شده به ازای هر ساعت را در سایت افزایش دهند. بررسی ها افزایش ۵ تا ۷ درصدی در تولید و کاهش ۳۷ تا ۵ درصدی سوخت و برق را نشان می­دهد.

  • بهینه سازی زنجیره ارزش:

معمولا شرکتهای پتروشیمی شبکه ای از پلنت های به هم پیوسته را مدیریت می­کنند که بهینه سازی این شبکه ها کار دشواری است. با دسترسی به داده های بیشتر و رویکرد تجزیه و تحلیل پیشرفته، برنامه ریزی و بهینه سازی این فعالیتها بهبود می یابد.

  • افزایش قابلیت اطمینان دارایی­‌ها:

 تجزیه و تحلیل پیشرفته میتواند بهبود قابل توجهی در قابلیت اطمینان تجهیزات حیاتی مانند اکثرودرها و کمپرسورها ایجاد کند. بسته به محل استفاده از تجزیه و تحلیل پیشرفته میتوان شاهد افزایش ۰٫۵ تا ۱ درصدی در زمان کار ماشین آلات و کاهش ۱ تا ۲ درصدی هزینه های تعمیر و نگهداری آنها بود.

  • بهبود عملکرد فروش:

شرکت‌ها می‌توانند عملکرد فروش خود را با استفاده از داده های مشتری، پیش بینی تقاضا و قیمت و ردیابی دقیق عملکرد بهبود دهند. قیمت گذاری سفارشی و پویا یک اهرم مهم برای بهبود ارزش دربرنامه های تجاری است.

نمونه هایی از تاثیر بالقوه تجزیه و تحلیل پیشرفته در صنعت پتروشیمی دیجیتال در تصویر زیر نشان داده شده است:   

 

تاثیرات مشاهده شده

مثال کاربردی

تولید و عملیات

افزایش ۵ تا ۱۰ درصدص EBIT از طریق افزایش توان عملیاتی، بهینه سازی ترکیب محصولات، کاهش کک سازی و غیره

افزایش 5 درصدی انتخاب گزینی واکنش از طریق بهینه سازی ضریب پویا

 

بهینه سازی کوره کراکر اتیلن، مدیریت پویای دمای کویل، نرخ خوراک و … به منظور بهینه سازی سود با توجه به تغییر سطوح کک قیمتها و محدودیتهای تجهیزات

بهینه سازی راکتور اکسید ،اتیلن بهینه سازی پویای تبدیل و انتخاب پذیری با توجه به تغییر دما و خواص

کلراید

قابلیت اطمینان و نگهداری

تا ۱۰۰% کاهش زمان توقف برنامه ریزی نشده درعملیات روزانه

افزایش ۳ درصدی توان عملیاتی از طریق کاهش چسبندگی کاتالیزور به میزان   ۸۴  درصد

 

پیش بینی خاموشی اکستروژن پلی پروپیلن از طریق نظارت بر داده های تولید در لحظه

پیش بینی چسبندگی راکتور اکسی کلر و بهینه سازی زمان خرابی از طریق بهینه سازی نقطه تنظیم پویا

زنجیره تامینکاهش ۵ تا ۸ درصدی هزینه لجستیک

 

بهینه سازی شبکه لجستیک از طریق ایجاد تغییر در روشهای حمل و نقل و طراحی شبکه

فروش و بازرگانیافزایش ۱٫۵ تا ۳ درصدی حاشیه سود

 

پیش بینی قیمت ترموپلاستیک برای تصمیم گیری بهتر در مورد قیمت و موجودی

منبع: خبرنامه تحول دیجیتال پتروشیمی NOPC