با افزایش جمعیت افراد نیاز به مواد مصرفی از قبیل مواد خوراکی، دارویی، آرایشی و بهداشتی رو به افزایش است. این موضوع باعث شده تا شرایط نگهداری این مواد از محل تولید تا زمانی که به دست مصرف کننده برسد از اهمیت بالایی برخوردار باشد. در این زنجیره، انبارداری و سیستم توزیع هوشمند می تواند نقش مهمی را ایفا کند.
با توجه به افزایش عرضه و تقاضا، سیستم انبارداری هوشمند در افزایش سرعت توزیع و کاهش مصرف انرژی نقش مهمی دارد. در ادامه نمونه هایی از سیستم انبارداری هوشمند و تاثیرات آن ها را بررسی می نمائیم.
انبارها شامل تعداد بسیار زیادی از محصولات می باشند که دریافت، ترخیص و چینش آن ها نیازمند به مدیریت هوشمند می باشد. بدین منظور از تگ های هوشمند و یا بارکد استفاده می شود. در نتیجه اطلاع از محل محصولات، تعداد آن ها، تاریخ انقضاء، ورود و خروج محصول، شرایط مناسب نگهداری و سایر اطلاعات ارزشمند آن به راحتی قابل رصد می باشد.
اطلاع برخط از ورود و خروج محصولات سبب می شود سرعت ترخیص مواد از انبارها به شدت افزایش یافته و از خطای انسانی در ارسال اشتباه محصول جلوگیری می کند.
اطلاع از محل دقیق محصولات در انبار کار را برای جمع آوران محصولات آسان می کند. همچنین با استفاده از هوش مصنوعی و الگوریتم های بهینه ساز، میتوان بهترین محل و مناسب ترین چینش را برای محصولات داشت. این کار می تواند میزان رفت و آمد لیفتراک ها و مسئولین جمع آوری محصولات در انبار را به میزان مناسبی کاهش دهد. از دیگر مزایای این روش، جلوگیری از انباشتگی در انبارها می باشد.
اطلاع برخط از تاریخ انقضاء محصولات سبب پیشگیری از انقضاء محصولات می شود.
آگاهی از شرایط محیطی انبارها بسیار مهم می باشد، چرا که بعضی از محصولات نظیر داروهای خاص نیازمند به شرایط نگهداری خاصی می باشند. در انبار داری هوشمند شرایط محیطی نظیر دما، رطوبت و گازهای محیطی به صورت برخط قابل نمایش و کنترل می باشند.
محصولات زیادی نیازمند به شرایط محیطی مناسب در هنگام حمل و نقل می باشند. همچنین زمان تحویل برخی از محصولات، با اهمیت می باشد. حمل و نقل هوشمند راه کارهای عملی را برای کنترل شرایط محیطی و کاهش زمان حمل و نقل به ارمغان آورده است.
با بهرهگیری از اینترنت اشیاء امکان قرائت و کنترل شرایط محیطی کابینهای حمل و نقل، به صورت برخط مهیا میگردد. در نتیجه محصولات در بهترین شرایط به مقصد رسیده و از فساد آنها جلوگیری میشود. همچنین دریافت کنندگان محصول، دسترسی به اطلاعات شرایط محیطی در هنگام حمل و نقل را خواهند داشت.
از دیگر مزایای اینترنت اشیاء میتوان به ردیابی بلادرنگ وسایل حمل نقل اشاره نمود. این امر سبب شده تا بهترین مسیر برای رانندگان ارسال شده و صاحبان کالا از محل دقیق محصولاتشان در طول حمل و نقل مطلع باشند.
در انبارداری و شبکه توزیع هوشمند می توان از پروتکلهای WiFi، GPS، RFID، LoRa، LoRaWAN، شبکه های مخابراتی و سایر پروتکل های پرکاربرد و مقرون به صرفه بهره برد. این هوشمند سازی کمک شایانی به افزایش سرعت توزیع و پخش، حفظ کیفیت محصولات و کاهش انرژی را به همراه دارد.
تمامی حقوق برای شرکت فناوران شریف محفوظ است.